Kuchnia jest miejscem, w którym oczekujemy najwyższych standardów czystości. Niestety, często niełatwo usunąć zabrudzenia spowodowane przez tłuszcz. Bez względu na to, czy chodzi o pomieszczenia kuchenne w domu, czy też zaplecze profesjonalnych lokali, najlepszą opcją wydaje się wysokiej jakości chemia do gastronomii. Pomaga poradzić sobie z brudem i plamami oraz zadbać o czystość pomieszczenia, w którym przygotowuje się żywność.
Zabrudzenia spowodowane przez tłuszcz
Tłuszcze wykorzystuje się niemal w każdym etapie procesów gastronomicznych i często powodują one uciążliwe zabrudzenia wymagające długiego szorowania. Na szczęście na rynku dostępne są profesjonalne środki czystości, które czynią sprzątanie efektywnym i przyjemnym zadaniem. Płynne preparaty takich firm jak VOIGT lub Merida rozpuszczają tłuszcze, oleje, woski i białka. Oprócz tego eliminują odór spalenizny, a pozostawią przyjemny, cytrusowy zapach. Tego typu chemia do gastronomii jest wykorzystywana nie tylko w barach i restauracjach, ale też w zaciszu domowym – pomaga poradzić sobie z naprawdę uciążliwymi zabrudzeniami. Środki chemiczne są bardzo wydajne, ponieważ przed użyciem należy rozcieńczyć je wodą. Szczegółowe proporcje podawane są przez producenta.
Zabrudzenia urządzeń ze stali
W profesjonalnej gastronomii często wykorzystuje się powierzchnie ze stali nierdzewnej. Wiele urządzeń do przygotowywania żywności i mebli kuchennych produkowanych jest z tego materiału. Niestety bywa, że zabrudzenia na nich powstające są tak silne, że wydają się nie do usunięcia. Profesjonalne środki czystości ułatwiają czyszczenie stalowych narzędzi i stołów. W tym celu najczęściej używa się kwaśnych preparatów myjących takich firm jak Clinex. Dzięki specjalnej formule chemia do gastronomii usuwa kamień, nacieki z rdzy i tłuszcz – jednym słowem wszystko, co brudzi urządzenia i powierzchnie ze stali nierdzewnej. Środki tego typu mają neutralny zapach i mogą być z powodzeniem wykorzystywane w domu przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności.
Gastronomia wymaga odpowiedniego zaplecza i środków chemicznych, które pozwolą na usuwanie uciążliwych zabrudzeń. Dzięki skorzystaniu z preparatów sprawdzonych producentów, miejsca do przygotowywania i przechowywania żywności zawsze spełnią najwyższe standardy czystości.